February 22, 2009

~MAMI (Mahasiswa Mesra Insan)~

Alhamdulillah.....dapat juga saya bercerita pasal MAMI yang saya join hari tu..banyak sungguh masalah mendatang yang menghalang..huk3x..tak pe..kita teruskan ye..

pada 15hb Februari hari tu, saya dengan kawan-kawan (anum, kak iefa, ilya, yani n lain2) telah join program ne yang di handle under Pro-Life Club..kami sebagai crew-crew yg rajin saje la nyibuk kan diri join..haha..dalam lebih kurang pukul 9 macam 2, kami pon bertolak la pegi DIC kat Kuantan, Pahang..pejam celik-pejam celik sampai la kat sana..kami seramai berapa orang ntah (penuh la juga bas uniten 2.bas baru..lawa~~), telah disambut mesra dengan penghuni2 di sana..DIC ne sebenarnya tempat pemulihan dadah.brother2 yang ada kat sana sume penah menangih dadah..semua kering-kering belaka..paham2 jela..penagih kn..tapi..alhamdulillah la..mereka sedar dan kembali ke pangkal jalan..kami berkongsi pengalaman, nasihat, iktibar dengan mereka yang digelarkan sebagai "resident"(bekas2 penagih ne la)..banyak juga lah input yang kami dapat..macam2 la perkara yang kami tidak tahu..tapi sekarang kami tahu..memang seksa la jadi seorang penagih ne..walaupun mereka sudah tidak menghisap lagi, namun, pandangan masyarakat terhadap mereka sudah serong..memang susah la nak hidup kalau tidak ada tempat-tempat sebegini..tempat yang memberi mereka semangat untuk tidak terjebak lagi, untuk tidak mengulangi kesalahan besar itu lagi..ada seorang resident ne, dia dari singapore..rockers kat cana.rasa ye memang terkenal la kat singapore nun..dia semata-mata nak pulih dari ketagihan tu sanggup berhijrah, datang ke Dic ne..bagus sungguh..kami memang kagum la dengan mereka.semangat mereka yang ingin berubah..tapi...langit tidak selalunya cerah kan..ada juga yang tidak berjaya untuk betul-betul berubah..tetapi memang segelintir saja lah....



kusyuk ye akak-akak ne dengar taklimat

tempat ni namanya 'detox'..
tempat resident yg memang masih menangih.
mereka kena kurung kat dalam ni.

Apabila sudah selesai sesi fotografi, kami pon bertolak ke pantai balok..lebih kurang dalam 30 minit dari DIC tu..agak lawa la juga tempat 2.tapi tak ramai pengunjung.mungkin tempat tu tak famous lagi kot..macam2 kami buat kat sana..yang penting....PLAY TYME!!!...haha...ada 3 games kami main..first, ‘sepak pasir lebih baik’(futsal atas pasir)..second, “dimanakah lembuku” (tarik tali sebenarnya)..n lastly, lupa la namanya (berlari dalam guni)..kami kena tipu dengan urusetia..hampeh tul..penat giler..tp, semua hepi jer..lepaskan tension..asyik stadi jer...memang serius la..sonok sangat..gelak sakan sume orang..yang paling sonoknya semua orang SEMPOI..lepas habis semua games tu, kami berjalan-jalan di sisir pantai..menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan..nyaman sungguh..kutip kerang, tangkap2 gambar (perkara paling penting)...makan aiskrim ( ilya belanja!makasih ilya)..yum2...


dengan anum alur...haha..

ni akak-akak umah saya..
kak olieyn n kak diana..

main pasir di pantai balok....

muka penat..sempat lagi nak bergambar tu

gambar cara..tak boleh blah..huhu..


Bila sampai masa dan ketikanya...kami pun berangkat pulang ke ‘Bandar Muadzam Shah’..hehe..walaupun kepenatan, kami puas hati dengan apa yang berlaku hari tu..dapat ilmu dan juga dapat enjoy..tu yang kami nak...haha..dan, seperti yang dijangka...keesokannya...habis satu badan sakit..sampai hari ni sakitnya..mungkin main tarik tali tu kot..mana tak ye..tali sebesar gajah tu suruh kami main...tersalah urat rasa ye...tu tak hilang-hilang lagi kot...tidak mengapa...janji dapat enjoy...HEHE..

2 comments:

smiling miQa said...

semangat betul la kikepa ni..huhu
lain kali nak itut kikepa jalan2 eh..

haifa said...

alah mika 2...
ckp je lebih...bkn ye ske jln2 ngan ktorg..
nak duk umah jer...duk la kat umah 2..heh..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...