December 10, 2010

~Cit-cat Budak Final Year HR UNITEN~

 Research aku tak guna benda2 ni..=p

Phase Topic Searching

Tina : Weyh, ko da ada topic ke?Wat topic pe?
Sya : Ntah lew..Aku pon tengah blur2 lagi..Rasa yer nak wat pasal Performance Appraisal..
Tina : Owh..yeke..ok la tu dah ada idea nak watpe..Aku ni lansung tak dapat gambaran nak watpe..
Sya : Takpe..Slow2 la..


Phase Problem Statement, Research Objectives, Research Questions.  

Rina : Aku pergi jumpa advisor asyik kena reject je objectives aku..Pelik aku..
Yati : Haaha..Aku ingat aku je yang kena reject..Ko pon sama rupe yer..Hahah!
Rina : Ko ni..Pela..Boleh plak gelak..Nak buat macam mana ni??
Yati : Lorh..Hangin plak dia..Lex r..Buat jela sampai tak kena reject...Hehe!
Rina : Cakap ngan ko ni memang menyakitkan hati la..
Yati : Hehehe~

 Ni haa theory research..=p

Phase Literature Review

Meor : Aduh!!Naik juling aku baca journal2 ni..Baca satu kes.Nak cari journal yang related pon satu hal..
Razin : Betul la bro..Aku dah nak muntah baca semua ni..Kalah apek jual sayur..
Meor : Pe kaitan ngan apek jual sayur plak neyh?
Razin : Ntoh..Aku main cakap jer..
Meor : Sengal la ko..Kot yer pon dah nyanyuk, tak yah la tunjuk sangat..
Razin : Banyak r ko nyanyuk..Aku sihat lagi r...



Phase Methodology

Anum : Macam mana ek nak wat methodology?Ajar aku Ilya..
Ilya : Aku pon tak taw la..Ada ke patut tanya aku..
Anum : Yang aku taw kena cari study design, population, nak analysis data macam mana..
Ilya : Haa..taw pun..Yang ko tanya aku tu nape?
Anum : Mana la taw kot2 ko taw lebih..Sharing is caring beb..Hehe!
Ilya : Yela2..Caring is boring..Haha~

 Haha~

Phase Proposal Defense Presentation

Faisal : Ko kena present bila?
Romeo : Aku kena minggu depan..Ko besok kan.Dah ready ke?
Faisal : Ready gitu2 jela..Belasah jela..Kalu salah pape nanti evaluator akan betulkan jugak..
Romeo : A'ah..Betul gak..Tapi cuak jugak r.Mampus kena hentam nanti..
Faisal : Huhu~Tu tak leh nak cakap pe la..Berserah jela segalanya..
Romea : Haha..Macam nak serah pe je gaya ko cakap..
Faisal : Ko, otak kalu tak kuning tak leh ker???ish!
Romeo : Boleh jer...hehe~Aku gurau2 jela...

Dahsyat sungguh wat research ni kan~

Phase Data Collection

Aisyah : Ko nak taw sol....
Sol : Tak nak la taw...
Aisyah : Ala..elok2 la..Aku tension ni..
Sol : Yer2..Pe dia?
Aisyah : Aku punya questionnaire punya la payah company2 tu nak jawab..Pergi 100 company, tak sampai 20 pon yang nak jawab..
Sol : Aku pon sama la..Tak paham betul la.Pe punya payah ntah dyorang nak jawab..
Aisyah : Betul2..Macam2 alasan dyorang bagi..Tak bley blah ah ak!


Next phase to be continue......

(Research tak complete lagi weyh!!!Jangan pandang mudah..Sangat2 memcabar upeye wat research ni..Fuhh~)

p/s: Nama dan watak dalam dialog di atas tiada kaitan dengan yang hidup or yang mati yer...hehe~

1 comment:

honourShine said...

|| kak haifa final year final sem ke?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...