February 19, 2009

~YOGA~

Yoga telah difatwakan haram di Malaysia. Keputusan ini berdasarkan fatwa yang telah dikeluarkan hasil perbicangan Majlis Muzakarah Fatwa Kebangsaan.

Berikut adalah kenyataan yang dikeluarkan:

“Setelah meneliti dan mengkaji hujah-hujah serta pandangan-pandangan yang berkaitan dengan Yoga maka, Ahli Muzakarah berpandangan dan berpendapat bahawa senaman Yoga yang berasal dari masyarakat Hindu sejak sebelum Masihi lagi yang menggabungkan amalan fizikal, unsur-unsur keagamaan, mentera dan pemujaan bagi tujuan tertentu seperti mendapatkan ketenangan dan kemuncaknya, penyatuan diri dengan tuhan atau tujuan-tujuan lain adalah tidak sesuai dan boleh merosakkan akidah seorang muslim.

Oleh itu, Ahli Muzakarah juga bersetuju dan memutuskan apa jua jenis atau bentuk amalan yang mengandungi unsur-unsur tersebut di atas adalah dilarang dan bertentangan dengan syariat Islam. Sementara pergerakan amalan fizikal tanpa unsur-unsur di atas yang dilakukan pada zahirnya tidaklah menjadi kesalahan. Namun demikian, masyarakat Islam dingatkan wajib berhati-hati dam berwaspada dari perkara-perkara yang boleh menghakis akidah seseorang muslim.

Seperti yang kita sedia maklum, perkara-perkara yang boleh menghakis akidah boleh berlaku dengan sebab-sebab berikut:

(1) kepercayaan atau keyakinan di hati.
(2) menerusi perkataan atau pengakuan dengan lidah.
(3) perbuatan.

Memandangkan terdapat dua elemen tersebut dalam amalan yoga, maka umat Islam wajib memelihara akidah mereka dari terhakis”.

4 comments:

nenek™ said...

weh...mber aku puji hg comel

haifa said...

hah?
laki o pompan?
klu laki xpe gak...hehe..:p

nenek™ said...

pmpn la...jgn nk ngade..huhuhu

haifa said...

hehe...
sp?mai la b'kenalan...
dia follower ko ke?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...